Oferta

Czym jest LIOFILIZACJA

Pomimo, że dla wielu osób termin ten brzmi nadal nieco zagadkowo, to należy zaznaczyć, że liofilizacja znana jest już od wielu lat. Proces ten jest bowiem niczym innym jak rodzajem suszenia produktów (na przykład żywności) umieszczonych wewnątrz specjalnego urządzenia (liofilizatora).

Tym co odróżnia liofilizację na tle innych technologii to fakt, że jest ona bardzo skuteczna (możliwość usunięcia nawet 98% wilgoci) oraz pozwala na zachowanie pierwotnej struktury materiału wsadowego (nie działa na niego niszcząco). Podczas tego procesu woda zawarta w produktach jest najpierw zamrażana, a następnie odparowana bezpośrednio z postaci stałej czyli lodu (proces ten nazywa się sublimacją stąd inna nazwa liofilizacji to suszenie sublimacyjne). Aby liofilizacja mogła zostać przeprowadzona wymagane są jednak specyficzne warunki otoczenia, odróżniające liofilizację od innych, typowych form suszenia. Po pierwsze, w liofilizatorze musi panować bardzo niska temperatura sięgająca -40°C. Konieczne jest także obniżenie ciśnienia do wartości ok. 10 Pa ciśnienia absolutnego (ciśnienie powietrza atmosferycznego to ok. 1 013 hPa czyli ok. 101 300 Pa!).

GDZIE WYKORZYSTUJE SIĘ LIOFILIZACJĘ?



To się na prawdę opłaca

Żywność liofilizowana posiada znakomitą jakość, jednak jest droga. Wynika to niewątpliwe ze specyfiki rynku, który do tej pory był ograniczony, praktycznie wyłącznie, do skali przemysłowej. Liofilizując samodzielnie przy wykorzystaniu urządzeń FROSTX można jednak znacząco obniżyć koszt wytwarzania żywności liofilizowanej. Nie trzeba już ponosić wielusettysięcznych czy nawet wielomilionowych kwot na zakup liofilizatora, a czas zwrotu takiego zakupu staje się bardzo krótki (może być krótszy niż rok!). Dzięki temu bardzo szybko można uzyskać korzyści finansowe wynikające, m.in., z:

image-icon

ograniczenia strat finansowych spowodowanych psującą się żywnością,



image-icon

zniwelowania negatywnego wpływu sezonowości produktów



image-icon

ograniczenia kosztów przechowywanie żywności w chłodniach,



image-icon

możliwości prowadzenia internetowej sprzedaży wielu gatunków „surowych” owoców i warzyw,



image-icon

zwiększenia konkurencyjności poprzez opracowywanie nowych produktów spożywczych na bazie liofilizatów.