W okresie kwietnia i maja rozpoczyna się kwitnienie borówki amerykańskiej zwanej inaczej borówką wysoką, a jej owoce dojrzewają w zależności od odmiany między lipcem a wrześniem. Warto jest posadzić kilka różnych odmian od wczesnych do późnych, aby zbierać owoce przez większość sezonu letniego. Popularność borówki amerykańskiej rośnie z każdym rokiem, a jej największe plantacje w Europie zlokalizowane są w naszym kraju. Borówka amerykańska jest obecnie drugim pod względem wartości eksportu polskim owocem. Najwięcej wartości odżywczych posiadają borówki zerwane z krzewu, natomiast ze względu na wysoką odporność na niskie temperatury borówki amerykańskie po zamrożeniu zachowują nie tylko walory smakowe, ale także większość składników odżywczych.

Cena borówki amerykańskiej

Tegoroczna wiosna była jak dotąd chłodna, sezon na borówkę amerykańską może się przedłużyć, co nie oznacza wzrostu cen dla konsumenta indywidualnego. Marcowe przymrozki mogły przynieść straty w przypadku odmian wrażliwych na mróz oraz w tych rejonach Polski, gdzie temperatury spadły przy gruncie do prawie -30 stopni Celsjusza. Plantatorzy, którym tegoroczne zbiory się powiodą liczą na wzrost cen w skupie za kg borówki amerykańskiej w stosunku do roku ubiegłego. Cena za borówkę amerykańska pod koniec sierpnia 2020 była o średnio 19% wyższa niż w roku 2019.

Ze względu na wzrost konsumpcji borówki amerykańskiej oraz zwiększenie eksportu na rynki krajów Unii Europejskiej oraz rynek brytyjski cena za kg borówki amerykańskiej utrzymuję się na stabilnym poziomie i wpływa na zwiększenie nasadzenia i wzrost produkcji.

Ceny na rynkach hurtowych w naszym kraju za kilogram borówki amerykańskiej kształtują się na poziomie 34 zł za kg borówki amerykańskiej (import). Owoce z polskich plantacji w skupie pojawią się na przełomie czerwca i lipca.

Co wpływa na cenę borówki amerykańskiej?

Do czynników, które wpływają na cenę borówki amerykańskiej możemy zaliczyć m. in. kraj pochodzenia, jakość owoców, jej odmianę, sprzedaż w ilościach hurtowych lub detalicznych, rodzaj opakowania, czy produkt pochodzi z plantacji ekologicznych, warunki atmosferyczne w czasie wzrostu roślin oraz jaki jest popyt i podaż w danym sezonie. Plantatorzy oprócz sprzedaży swoich owoców w punktach skupu, mają również szanse sprzedaży bezpośredniej na lokalnych targowiskach oraz w dużych sieciach handlowych, które oferują konkurencyjne ceny za kg borówki amerykańskiej dla konsumentów. Cena za borówkę amerykańską jest najwyższa kiedy następują pierwsze zbiory tych owoców. Najniższą cenę za borówkę amerykańską uzyskamy w sierpniu. Ponowny wzrost cen można zauważyć na przełomie września i października kiedy kończy się owocowanie odmian późniejszych. Jednak to w sezonie zimowym zapłacimy za borówkę amerykańską najwięcej. Dlatego warto borówki amerykańskie mrozić czy liofilizować (liofilizowana borówka amerykańska), aby móc korzystać zimą z owoców zebranych latem.

Borówka amerykańska – najlepszy owoc świata 2020 roku

Według polskich dietetyków borówka amerykańska została uznana najlepszym owocem świata w 2020 r. Borówki amerykańskie są cennym źródłem związków aktywnych o udowodnionym korzystnym oddziaływaniu na nasze zdrowie. Mają bardzo dobry wpływu na pracę mózgu, pamięć, insulinooporność oraz choroby układu krążenia. Borówki amerykańskie mają jeden z najwyższych poziomów zdolności przeciwutleniającej wśród wszystkich owoców i warzyw. Borówka amerykańska od lat ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe ale zachęca do jedzenia jej wartość zdrowotna. Swoje właściwości zawdzięczają antocyjanom (w borówce zidentyfikowano 10 znanych antocyjanów). Zawierają również polifenole, kwasy organiczne, sterole, triterpenoidy, kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i pterostilbeny. Konsumpcja owoców jagodowych w znacznym stopniu wpływa na zwiększenie odporności, dlatego warto po borówki amerykańskie sięgać w nadchodzącym sezonie letnim, kiedy cena za kg borówki amerykańskiej jest najkorzystniejsza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *