Liofilizacja powszechnie określa proces suszenia mrozem i stwierdzenie to trafnie odzwierciedla istotę całego procesu. Proces technologiczny przeprowadza się w specjalnym urządzeniu do liofilizacji. Liofilizacja to proces, który polega na suszeniu produktu w temperaturze poniżej -40 stopni, pod ciśnieniem atmosferycznym, podczas którego następuje sublimacja lodu, a dokładniej z zamrożonego produktu eliminuje się wodę, z pominięciem procesu skraplania. W ostatnim etapie w urządzeniu do liofilizacji następuje dodatkowo dosuszanie żywności do oczekiwanego stanu końcowego. Proces liofilizacji gwarantuje wysoką trwałość i jakość produktów. Produkty poddane liofilizacji mogą być przechowywane w tej postaci ponad kilkanaście lat. Główną zaletą procesu liofilizacji jest to, że produkty, bez jakichkolwiek konserwantów zachowują swój oryginalny smak, zapach, wygląd, kolor oraz wartości odżywcze.

Cena maszyny do liofilizacji

Pierwszą europejską firmą, która zajęła się produkcją kompaktowych urządzeń do liofilizacji jest FrostX Sp. z o.o. Spółka w swojej ofercie posiada maszyny o zróżnicowanej pojemności tj. 10 kg, 15 kg oraz maszyny do liofilizacji na skalę półprzemysłową do 40 kg. Urządzenie do liofilizacji charakteryzuje się kompaktową budową, prostą i wygodną obsługą. Sterowanie odbywa się za pomocą intuicyjnego interfejsu, gdzie większość procesów zostało zoptymalizowanych i zautomatyzowanych. Czas oczekiwania na maszynę do liofilizacji to okres od 6 do 8 tygodni w przypadku urządzeń o małej i średniej skali. Cena podstawowego urządzenia do liofilizacji, której masa załadunku wynosi do 10 kg to około 40 000 (netto). Maszyna do liofilizacji wyposażona jest w 5 półek spożywczych oraz 5 tac produktowych, na których układana jest żywność.

Domowe urządzenie do liofilizacji

Obecnie FrostX pracuje nad produkcją domowych liofilizatorów żywności skierowanych do użytkowników domowych. Masa załadunku domowego liofilizatora będzie wynosiła od 2- 4 kg, a zużycie prądu w granicach 3 kwh/kg*cykl. Maszyny będą kompaktowe, energooszczędne i dostępne powszechnie dla konsumentów domowych ponieważ ich wielkość będzie zbliżona do wielkości zmywarki. Dzięki kompaktowym liofilizatorom już niedługo możliwe będzie łatwiejsze ograniczanie marnowania żywności poprzez samodzielne liofilizowanie produktów spożywczych, a nawet gotowych posiłków, które zachowują wszystkie walory smakowe i odżywcze. Koszty przechowywania żywności spadną, owoce dostępne sezonowo staną się dostępne przez cały rok.

Konsumpcja liofilizowanych owoców

Maszyny do liofilizacji stały się niezwykle popularne. Rynek żywności liofilizowanej rośnie w bardzo szybkim tempie. Na rozwiniętych rynkach europejskich i amerykańskim można zauważyć tendencję wzrostową w zakresie konsumpcji zdrowej żywności, głównie zdrowych przekąsek, co stanowi ogromną szansę dla rynku liofilizowanych owoców i warzyw. Zdaniem analityków tylko w Stanach Zjednoczonych w 2021 r. ma nastąpić wzrost sprzedaży żywności liofilizowanej i osiągnąć poziom blisko 67 mld dolarów. Największy udział w sprzedaży mają liofilizowane owoce. Najczęściej liofilizowane są truskawki, maliny, kiwi, ananas, które są składnikiem m.in. śniadaniowych płatków. Wykazano, że liofilizowane owoce działają jak naturalne stabilizatory lodów i innych deserów. Korzyści wynikające z liofilizacji są coraz bardziej widoczne ze względu na większą dostępność produktów wytworzonych w procesie technologii sublimacji, a popyt na tego rodzaje produkty będzie się zwiększał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.